Mobil alkalmazás fejlesztése IOS és Android

Mi vagyis inkább én ,Zsolt nem csak céges oldalak építésével foglalkozom, hanem mobil alkalmazás fejlesztésével, azon belül IOS vagyis Apple alkalmazásokkal. Ezt úgy is hívják Mobile app developer vagy IOS developer ez a fejlesztési terület az egyik legnehezebb , de ugyanakkor a legérdekesebb is egyben.

Barátom, Norbert készíti az Androidos alkalmazásokat, lényegében bármilyen mobil alkalmazás elkészítését meg tudjuk oldani, amennyiben az nem egy játék app, hanem valamilyen MarketPlace, social, vagy hirdetési vagy üzleti alkalmazás.

Több ilyen mobil alkalmazás fejlesztésében és tervezésében vettem részt és ismerem az egész fejlesztési ciklust a tervezéstől a fejlesztésig, teszteléstől az App Store app áruházba való publikálásáig.

És itt fontos megjegyezni egy Mobil alkalmazás nem csak egy alkalmazásból áll, azaz nem csak egy kliens, hanem van egy kiszolgáló azaz server Api végpont mögötte, más néven Rest-Api. Ez a háttérkiszolgáló adja egy mobil fejlesztés nagyjából felét, hiszen itt történnek az adatbázis mentések, többnyire az üzleti logika is és az API végpontok, amiket a mobil kliens hívogathat.

Tehát egy app fejlesztéshez elengedhetettlen a server oldali fejlesztés is és ez így együtt adja a végén ki egy működő alkalmazást.

Referencia röviden

Többféle mobil alkalmazás fejlesztésében vettünk már részt vagy a teljes project elkészítése vagy pár részfeldataiban, ezek közül mint saját Startup munka a friending alkalmazást emelném ki:

Weboldal: https://friending.co/

Ios alkalmazás:  https://apps.apple.com/app/friending-make-new-friends/id1306402816

Android alkalmazás: https://play.google.com/store/apps/details?id=co.friending

Mind az IOS és Android nem cross-platformon készült, hanem egyedi Native app-ok, ezt fontos kiemelni.

Az IOS app Swift 5 nyelven készült
Az android Kotlin és Java
A server backend pedig nativ PHP és NodeJS az adatbázis pedig MongoDB (Atlas)

Szerver környezet a google cloud rendszerében bérelt virtual server adja. Azaz van itt még egy kis Cloud Engineering része is a dolognak. 

A cross Platform vs Native App kérése, kb olyan mint egy F1 versenyautót próbálnál összehasonlítani egy all in one, tuningolt kocsival. Ez esetben a natív fejlesztés a Forma 1 és a cross platform a Tuningolt átlag autó.

A natív app több szabadságot és precízebb és jóval gyorsabb működést biztosít, viszont sokkal nehezebb a fejlesztése, mint a cross platform app-nak, ráadásul itt mindjárt két féle alkalmazást kell teljesen külön kódrendszeren készíteni. Nem akarok nagyon belemenni, de a lényeget úgy is összefoglaltam, hogy a nagy cégek csak nativ app-ot fejlesztenek, pl facebook, instagram, bumble, tinder, airbnb, whatsapp, stb a kisebb cégek főleg amikor nem kell valami nagy tudása legyen az app-nak, inkább cross platformot építenek.

Scroll to Top